Zelf kinetisch zand maken: uren speelplezier

Zelf kinetisch zand maken: uren speelplezier

Terwijl je baby groeit en zich ontwikkelt, is het geweldig om verschillende soorten zintuiglijke spelactiviteiten te bedenken die de fijne motoriek helpen versterken en zintuigen activeren. Spelen met kinetisch zand is een geweldige manier om beide te trainen!

 

Kinetisch zand is een zeer populair zintuiglijk speelgoed, en dat is niet zomaar! Het is super bevredigend, en het geeft je alle voordelen van spelen in de modder, alleen met veel minder rommel!

Kinderen vinden het heerlijk om hun handen in het zand te steken en erin te knijpen. En omdat kinetisch zand kneedbaar is, kunnen ze ook met koekjessnijders, zandkastelenvormen en kindveilige messen in de weer. Ze kunnen er speelgoedtrucks door het zand rijden om wielsporen te maken en het zand van de ene plek naar de andere verplaatsen, waarbij ze echt aan hun fijne motoriek werken. Je kunt ook kleine voorwerpen in het zand verstoppen en op schattenjacht gaan.

De mogelijkheden met kinetisch zand zijn eindeloos, en plezier is gegarandeerd; wees niet verbaasd als ook jij je handen er niet vanaf kunt houden!

 

Hoe maak je kinetisch zand?

Voor deze doe-het-zelf kinetisch zand heb je maar een paar ingrediënten nodig:

Je hebt nodig:

Droog, fijn zand
Maïzena of aardappelzetmeel
Afwasmiddel
Water
Voedselkleurstof (optioneel)

Zo maak je het:

1.    Giet je zand in een mengkom. Je kunt je hoeveelheid zo groot maken als je wilt; wij gebruikten 3-4 kopjes zand. Het is heel belangrijk dat het zand helemaal droog en vochtvrij is.

2.    Voeg 2 eetlepels maïzena of zetmeel toe aan het zand en meng. Zet het opzij.

 

3.    Om het zand te veranderen van gewoon zand in kinetisch zand, moeten we een oplossing toevoegen die het kleverig en kneedbaar maakt. Mix in een aparte kom 1 kopje water en 1 theelepel afwasmiddel tot er belletjes ontstaan.

 

 

4.    Als je voedselkleurstof wilt toevoegen, kun je dat nu doen. Doe minstens 6 druppels voedselkleurstof in het zeepwater - je hebt mogelijk meer nodig dan je denkt om het zand een kleur te geven. Als je geen kleurstoffen wilt gebruiken, blijft je kinetisch zand gewoon zandkleurig, wat nog steeds perfect is voor het bouwen van zandkastelen en het spelen met vrachtwagens!

 

 

5.    De volgende stap is het toevoegen van de zeepoplossing aan het zand. Je hoeft misschien niet de hele oplossing te gebruiken, dus doe het er langzaam bij en meng met het zand. De uiteindelijke consistentie moet het toelaten dat je het zand in je handen kunt kneden en dat het gemakkelijk uit elkaar valt.

 

 

6.    Veel plezier met je kinetische zand!

 

 

Dat was het! Zelfgemaakt kinetisch zand voor urenlang plezier, vermaak en leren. Als je het zand in een luchtdichte bak of een boterhamzakje bewaart, kun je steeds opnieuw gebruiken!

 

Wil je meer creatieve ideeën en zomerpret? Bekijk dan onze andere berichten over hoe je bubbelbad speeldeeg maakt en ideeën voor heerlijke en gezonde ijslolly's voor kinderen!

Terug naar blog