Week 10

Week 10

Berichtje uit je buik

Alles is aanwezig

Deze week ben ik eigenlijk al af! Mijn hersenen en ruggenmerg zijn af en alle organen zijn aanwezig. Ik moet alleen nog groeien. Ik heb deze week zelfs al een bezoek gehad van de tandenfee. Onder mijn tandvlees groeien nu 20 mini melktandjes. De tanden zullen ongeveer een half jaar na mijn geboorte doorkomen.

Ondanks dat ik alle organen al heb, ben ik nog niet levensvatbaar. Mijn organen zijn nog niet voldoende ontwikkeld om zelf te functioneren en hebben dus nog wat tijd nodig om te rijpen.
Verder ben ik druk bezig met de aanmaak van botweefsel en werk ik hard aan de ontwikkeling van mijn oren. De binnenkant van de oren is na deze week helemaal af, maar het kraakbeen aan de buitenkant van de oren moet zich nog vormen. Het duurt nog ongeveer tot week 24 tot ik wat kan horen.

Mijn hart gaat nog steeds flink tekeer. Het klopt inmiddels twee keer zo snel als jouw hart. Deze week vindt meestal de termijnecho plaats. Je hebt kans dat je tijdens deze echo mijn hartje al hoort kloppen. Hoor je hem niet? Geen zorgen, mijn positie kan het geluid van mijn hartje dempen, waardoor het niet hoorbaar is met de echo.

Mama’s week

Vermoeidheid

Je baby is hard aan het werk, maar vergis je niet. Jij moet alle energie voor dit harde werken produceren. Tijdens je zwangerschap is je stofwisseling sneller, tegelijkertijd daalt je bloedsuikerspiegel en je bloeddruk. Het gevolg is dat je ontzettend vermoeid kunt zijn.

Als jij last hebt of krijgt van vermoeidheid, slaap dan voldoende en vermijd stress. Als je ’s nachts niet kunt slapen dwing jezelf dan om toch te blijven liggen. Je lichaam rust namelijk nog wel uit en je houdt je slaapritme zo in stand. Check de blog van vorige week  voor enkele ontspanningstips.

Gelukkig is het vooruitzicht goed, de kans is groot dat de vermoeidheid in het tweede trimester een stuk minder wordt. Vermoeidheid is een zwangerschapskwaal die het heftigst is in het eerste trimester. Dit komt doordat je lichaam in de eerste 12 weken de placenta vormt. Dit kost erg veel energie. Hopelijk is de vermoeidheid in week 13 dus een stuk minder!

Hygge parenting en way of life

Waarom de Denen gelukkig zijn

Wist je dat Denemarken in 2019 weer in de top 2 (na Finland) staat van de meest gelukkige landen ter wereld?! Dat heeft alles te maken met de Deense way of life: Hygge. Hygge staat voor het creëren van een warme omgeving en het omarmen van de goede dingen in het leven met fijne mensen om je heen. Er is geen exacte vertaling voor Hygge in het Nederlands, maar gezelligheid komt het dichts in de buurt. Het verschil is dat gezelligheid bij ons een moment is en Hygge niet alleen een moment omschrijft, maar ook een vorm van leven. Hygge betekent bijvoorbeeld ook dat je als zwangere vrouw goed voor jezelf moet zorgen.

We geven een paar tips van hoe jij een Hygge ouder kunt worden:

  • Creëer momenten van rust. Het is belangrijk dat je zelf de rust neemt voordat je het kunt overbrengen naar je kind. Zorg ervoor dat je even met niets anders bezig bent dan met je gezin. Elke dag een theemomentje bijvoorbeeld? Of een knutseldag op zaterdag?
  • Doe moeite om de omgeving waar je je in bevindt gezellig en knus te maken. Steek bijvoorbeeld een kaarsje aan of (als je dat hebt) de openhaard. Het knusse en gezellige idee stellen Nederlanders zich vaak voor bij de winter, maar een Hygge leefstijl past evengoed bij de zomer als bij de winter. In de zomer kun je gezelligheid bijvoorbeeld creëren door te picknicken in de tuin. Zorg voor een kleed, een picknickmand en wat speelgoed om mee te spelen. Echt Hygge!
  • Zet op de momenten dat je samen bent je telefoon en tablet even uit en leg ze weg. Hierdoor kun je je aandacht volledig richten op je kind. Doordat je op dat moment je kind alle aandacht geeft, is je kind daarna vaak klaar om iets te doen zonder dat jij erbij hoeft te blijven.
  • Zorg ook voor je persoonlijke Hygge moment. Laat huishoudelijke of werk gerelateerde taken even voor wat het is en maak bijvoorbeeld een wandeling door het bos. Het helpt jouw tot rust te komen en relaxen. Hygge staat tenslotte ook voor goed voor jezelf zorgen!
Terug naar blog