Week 11

Week 11

Berichtje uit je buik

Ik begin aan een groeispurt

Ready, set, go. Ik begin deze week aan een enorme groeispurt. Sinds vorige week zijn al mijn lichaamsdelen en organen aanwezig. Deze week gaat alles groeien. Ik groei deze week ongeveer een centimeter. Ook mijn gewicht neemt deze week flink toe, het verdubbelt zelfs! Mijn groeispurt zet door tot week 16.

Verder ontwikkel ik mijn geslachtsorgaan deze week. Mijn geslacht stond bij de bevruchting al vast. Deze week ontstaan er, afhankelijk van mijn geslacht, eierstokken of zaadballen. Tot week 9 à 10 groeit er bij zowel jongens als meisjes een klein bobbeltje tussen de benen. Dit bobbeltje wordt ook wel de ‘nub’ genoemd. De nub verandert bij een jongen vanaf week elf in een penis en bij een meisje in de clitoris en de schaamlippen.

Wil jij al graag weten of ik een jongen of een meisje ben? Dan kun je over ongeveer twee weken het geslacht laten bepalen met de nub-theorie. Bij deze test bepaalt de verloskundige mijn geslacht op basis van de stand van de nub (het bobbeltje). De nub-theorie is slechts 75% betrouwbaar, maar als je erg nieuwsgierig bent is het een leuke uitkomst.

Mama’s week

Veranderende borsten

Je borsten kunnen gedurende de hele zwangerschap groeien. Die groei gaat bij de een geleidelijk en bij de ander heel snel. Een snelle groei van de borsten kan zorgen voor jeuk en striae. Hoeveel borsten groeien verschilt per persoon, maar het is heel normaal als je borsten aan het einde van de zwangerschap ongeveer twee cupmaten groter zijn. Je borsten kunnen dan ook zwaar en gevoelig aanvoelen.

Je borsten groeien niet alleen, maar gaan er ook vaak anders uitzien. De tepelhoven worden tijdens de zwangerschap vaak donkerder. Op de tepelhoven kunnen ook kleine witte builtjes ontstaan. Dit zijn de klieren van Montgomery. Die klieren waren altijd al aanwezig, maar tijdens de zwangerschap zetten ze op. De kliertjes produceren een natuurlijke olieachtige substantie. Die olie helpt om je tepels soepel en vochtig te houden, maar hebben ook een ontsmettende werking. Zo wordt je tepel beschermt tegen uitdroging en infecties.

De klieren van Montgomery zijn na de geboorte ook nuttig voor je kindje. De klieren scheiden namelijk een geur uit, waardoor de tepel makkelijk te vinden is. De geur stimuleert je kindje ook om meer te drinken.

Het kiezen van babynamen

En waar je rekening mee moet houden

Weet jij al hoe je kleintje gaat heten? Sommige partners hebben al lang en breed de naam gekozen voordat ze überhaupt zwanger zijn, maar niet iedereen is zo snel. Het kiezen van een naam doet ieder op zijn eigen manier en is natuurlijk erg persoonlijk. Mocht je er nog niet uit zijn, dan hebben we hier nog een aantal tips. We hopen dat we je niet weer aan het twijfelen brengen met deze tips.

 1. Check of de naam niet per ongeluk een schaamnaam is.
  De samenvoeging van de voor- en achternaam kunnen een nieuw woord of een nieuwe zin vormen. Er zijn mensen die het ongeluk hebben om Fokje Modder te heten of Anna Nas. Ook de combinatie van de initialen en de achternaam kunnen een vervelende samenstelling vormen. Denk bijvoorbeeld aan Kees Bouter (K. Bouter) of Willem Christiaan Pot (W.C. Pot).
 2. Spreek de naam hardop uit
  Misschien heb je al een naam gevonden die je heel leuk lijkt. Test de naam dan even door de naam hardop te zeggen in een zin. Bijvoorbeeld: “Hoe was het op school vandaag [naam]?”, “Wil je je kamer even opruimen [naam]?”, “[naam] heeft vandaag voor het eerst gefietst!”. Als het goed voelt is het goed, als je de naam ineens niet leuk vindt klinken is dat het teken om toch nog even verder te zoeken.
 3. Check hoe populair de naam is
  Met een populaire naam is de kans groot dat je kind andere kinderen tegenkomt met dezelfde naam. Je kindje kan bijvoorbeeld in de klas komen met iemand met dezelfde naam. Dit kan erg verwarrend zijn. Ga voor jezelf na of jij het een probleem vindt als de naam populair is. Niet voor iedereen is de populariteit van de naam een probleem, het gaat er immers om dat het een mooie naam is.

Trends in namen gaan trouwens over landgrenzen heen. In Denemarken zijn op dit moment namelijk dezelfde namen populair als in Nederland. De namen Noah voor een zoon of Emma voor een dochter staan in zowel Denemarken als Nederland in de top 5 babynamen.

Wist je dat er een hoop mooie babynamen zijn die zijn geïnspireerd op de natuur? Dit zijn een aantal leuke opties:

 • Maan
 • Linde (vernoemd naar de lindeboom)
 • Lente
 • Jasmijn (klimplant die heerlijk ruikt)
 • Iris (een Griekse naam die “regenboog” betekent)
 • Storm (onstuimig)
 • Arend (berg van kracht)
 • Raaf (god heeft genezen)
 • Beer (stoere, sterke jongen)
Terug naar blog