Week 12

Week 12

Berichtje uit je buik

Ik ben volop in beweging

I like to move it, move it, you like to MOVE IT! Ik ben volop aan het bewegen in jouw buik. Je voelt er nog steeds niks van maar er gebeurt van alles hierbinnen. Ik speel met de navelstreng, zuig op mijn duim, maak vuisten en gaap zelfs! Met een beetje geluk krijg je een van mijn activiteiten te zien tijdens de termijnecho of de 20-weken echo.

Weet je nog dat ik in week 7 vertelde dat mijn darmen in mijn navelstreng groeien? Door mijn snelle groei ontstaat er nu meer ruimte in mijn buik. Hierdoor kan het deel van de darmen dat in de navelstreng groeide zich nu naar de buik verplaatsen.

Verder zijn vorige week de vliezen tussen mijn vingers verdwenen en zijn er nagelbedden ontstaan. Deze week beginnen er hele kleine nageltjes te groeien uit mijn nagelbedden.

Mama’s week

Beperk vorming spataderen

Spataderen… die horen ook bij de zwangerschap. De helft van de zwangere vrouwen heeft last van deze zwangerschapskwaal. De oorzaak van je spataderen zijn wederom de hormonen. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat de wanden van je bloedvaten slap worden. Tegelijkertijd worden de aders wijder door het extra bloed wat door je lichaam stroomt. Gelukkig zijn er een aantal tips om de vorming van spataderen te beperken:

  • Beweeg voldoende om een goede doorbloeding te stimuleren
  • Zit niet met je benen over elkaar. Dit knelt de bloedsomloop af.
  • Draag elastische kousen. Deze moet je aanvragen bij de huisarts, vervolgens worden ze op maat gemaakt. Elastische kousen stimuleren de doorbloeding van je benen. Met name als je lang moet zitten voor je beroep of lang moet reizen kunnen elastische kousen behulpzaam zijn.
  • Leg je benen (’s nachts) iets omhoog. Een kussen eronder is voldoende. Zo kan het bloed makkelijk terugstromen naar je hart.
  • Vermijd een warmtebron op je benen. Warmte zorgt ervoor dat je bloedvaten verder uitzetten. 

Pregnancy glow, I don’t think so

Natuurlijk huidverzorging tijdens je zwangerschap.

Sommige vrouwen hebben geluk tijdens de zwangerschap, hun haar wordt dikker, hun huid straalt en ze hebben roze blosjes op de wangen. Deze vrouwen stralen letterlijk als ze zwanger zijn, ook wel de ‘pregnancy glow’ genoemd. Een pregnancy glow ontstaat doordat er meer bloed naar de huid stroomt. Dit komt door de toename aan bloed tijdens de zwangerschap en door de verwijde bloedvaatjes.

Pregnancy glow, I don’t think so… Niet iedereen is gezegend met de pregnancy glow. Door de hormonen en het extra bloed dat naar je huid stroomt, verhoogt ook de talgproductie. Dit kan omslaan in acné. Ook krijgen sommige vrouwen rode puntjes of ‘spinnenkopjes’ in hun gezicht. Deze rode puntjes zijn kleine gesprongen bloedvaatjes en trekken na de zwangerschap vanzelf weer weg.

Of je nou een pregnancy glow hebt of niet, het is belangrijk dat je je huid goed blijft verzorgen tijdens je zwangerschap. Heb jij last van acné of andere oneffenheden in je gezicht? Houd je gezicht dan goed schoon met en smeer het elke dag in met een hydraterende dagcrème. Gebruik geen foundation om de puistjes te verbergen. Foundation verstopt de poriën, waardoor er juist meer puistjes kunnen ontstaan.

Wil jij je eigen beautyproducten maken? Met dit recept van Rens Kroes kun je bijvoorbeeld jouw eigen natuurlijk gezichtsmasker maken:

Ingrediënten

  • ½ avocado (de andere helft lekker opeten #nowaste)
  • 2 el havermout
  • 1 el citroensap
  • 1 tl honing
  • 1 tl appelazijn

De bereiding is heel simpel: Doe alles in een kom en mix het met de staafmixer. Voilà, je masker is klaar! Het mengsel is voldoende voor drie maskers, als je het in de koelkast bewaart kun je het later die week nog een keer gebruiken. Je kunt het natuurlijk ook samen met vriendinnen doen!

Terug naar blog