Week 14

Week 14

Berichtje uit je buik

Ik oefen de zuig- en slikreflex

Vorige week begonnen mijn darmen zich voor te bereiden op het verteren van voedsel. In deze week oefen ik de primaire reflexen om voedsel binnen te krijgen. Deze primaire reflexen zijn de zuig- en slikreflex. Door mijn bovenlip te tuiten oefen ik de zuigreflex. De slikreflex ontstaat als er vruchtwater achterin in mijn mond tegen het gehemelte aankomt. Ik slik hierdoor wel eens wat vruchtwater in. Dit is geen probleem, want het vruchtwater bevat veel nuttige stoffen, zoals mineralen, suikers, vetten, eiwitten en enzymen. De afvalstoffen van het vruchtwater worden door mijn nieren verwerkt en afgevoerd met de urine.

Een klein deel van de afvalstoffen kan in mijn darmen terecht komen. In principe poep ik niet tijdens de zwangerschap. Ik bewaar de afvalstoffen in mijn darmen tot de eerste poepluier na de geboorte. Mijn eerste poep is waarschijnlijk zwart en kleverig en heet meconium.

Mama’s week

Het tweede en fijnste trimester

Het tweede trimester is aangebroken, volgens veel vrouwen is dit de leukste en de prettigste tijd van de zwangerschap. Zwangerschapskwaaltjes als ochtendmisselijkheid en vermoeidheid worden tijdens het tweede trimester doorgaans minder. We hopen dat dit voor jou ook het geval is en dat je volop kunt genieten van je zwangerschap!

Ondanks dat het tweede trimester als de fijnste tijd van de zwangerschap wordt bestempeld, kent ook het tweede trimester zwangerschapskwaaltjes. Zo kan het zijn dat je je wat vaker duizelig voelt. Dit komt doordat het gewicht van je baarmoeder druk uitoefent op je bloedvaten. Hierdoor kost het soms iets meer moeite om het bloed rond te pompen. De duizeligheid kan ook komen doordat er meer bloed naar je baby trekt, waardoor er bij jou een lage bloeddruk ontstaat. Dingen die kunnen helpen om duizeligheid te voorkomen zijn: niet op je rug liggen, genoeg eten, regelmatig drinken, rustig opstaan en ijzerrijke voeding eten.

Leg jezelf in de watten

In hygge-stijl

Het is tijd om jezelf eens lekker in de watten te leggen! Weet je nog dat we het in week 10 hadden over een Hygge-leefstijl? Volgens de Hygge (Deense) manier van leven is het goed om je te concentreren op het 'hier en nu'. Trek je dus even terug en geniet van dit moment, je buik en de zwangerschap. We geven je wat tips om dit te doen!

  1. Kies een boek of tijdschrift uit. Zorg voor een knusse plek voordat je begint met lezen. Dit kan elke ruimte zijn waarin jij je prettig voelt. Het belangrijkste is dat je er alles aan doet om de ruimte zo comfortabel mogelijk te maken. Leg kussen in de hoek waar je wilt gaan zitten, steek (geur)kaarsjes aan, zet een fijn muziekje aan en pak er een lekkere kop thee/chocomel bij. Dit leesmomentje is van jou. Mocht je nog een leuk tijdschrift zoeken, probeer dan eens het Bij Mama Magazine. Dit is een tijdschrift over bewust, gezond en groen opvoeden. Wil je juist even iets lezen wat niet te maken heeft met kinderen en zwangerschap? Probeer dan eens het boek van Meik Wiking over een Hygge leefstijl. Dan ben je binnen een no-time een expert op het gebied van Hygge.
  2. Koop een lekkere massageolie en vraag je partner om je buik te masseren. Dit is een goed moment om samen even stil te staan bij de zwangerschap, maar het is ook een fijne manier om te ontspannen! Maak de ervaring compleet door van tevoren een oase van rust te creëren in de kamer.
  3. Houd jij van koken? Door de dagelijkse hectiek wordt koken vaak een snelle bezigheid. Ga op zaterdag eens naar de markt en kies de lekkerste producten uit. Maak bijvoorbeeld iets met peulvruchten. In peulvruchten zit veel ijzer, vezels en eiwitten. Dit zijn voedingstoffen die goed voor je zijn als je zwanger bent. Als je thuiskomt, neem dan alle tijd om rustig een lekkere maaltijd te bereiden.

Heb jij kinderen en staan zij te popelen om jouw rustmoment te verstoren? Zorg dan dat je deze momenten pakt als iemand anders tijd heeft om op de kinderen te passen. Regel niet alleen een oppas als je iets moet doen voor werk, maar ook als je even quality time nodig hebt met jezelf of met je partner. Je kunt natuurlijk ook een verwenmoment creëren met de kinderen samen. Een middagje koekjes bakken, kaarsen maken of vingerverven?

Terug naar blog