Week 15

Week 15

Berichtje uit je buik

Ik krijg een vachtje en oefen mijn ademhaling

Je zou het misschien niet verwachten, maar deze week krijg ik een vachtje. Mijn hele lichaam raakt bedekt met een laagje donshaartjes. Deze haartjes worden ook wel Lanugo genoemd. De haartjes houden mij lekker warm. Maar wees gerust, ik verlies al mijn haartjes voor de geboorte. Je zult dus niet bevallen van een harige baby. Als er genoeg lichaamsvet is, verliezen de haartjes hun functie en vallen ze uit.

Tot de geboorte krijg ik zuurstof binnen via jouw bloed. Toch ben ik al fanatiek aan het oefenen met ademhalen. Hiermee bereid ik me voor op het ademhalen bij de geboorte. Tijdens het oefenen stroomt met het inademen een kleine hoeveelheid vruchtwater in mijn longen. Bij het uitademen pers ik het vruchtwater er weer uit.

Mama’s week

Let’s talk about sex baby!

Veel vrouwen hebben in het eerste trimester door vermoeidheid en misselijkheid weinig zin in seks. Tijdens het tweede trimester worden deze zwangerschapskwaaltjes vaak minder, waardoor je weer meer zin in seks kunt krijgen. Ook zijn je tepels, schaamlippen en clitoris tijdens de zwangerschap beter doorbloed, waardoor ze sneller geprikkeld zijn.

Heb jij nou helemaal geen behoefte aan seks? Of vindt je partner het een gek idee om seks te hebben, omdat hij bang is jullie kindje te raken? Dat kan vervelend zijn. Besef dat je ook op een hoop andere manieren intiem kunt zijn met elkaar. Een fijne massage misschien?

En we hoeven je het vast niet meer te vertellen, maar seks tijdens de zwangerschap is niet schadelijk voor het kindje. Jij en je man hoeven dus nergens bang voor te zijn. Alleen als je bloed verliest of als je weeën hebt vóór week 37 moet je even oppassen. Bespreek bloedverlies of vroegtijdige weeën altijd met je verloskundige.

Quality time met je partner

De laatste vakantie voor de baby er is

In het kader van quality time: hebben jullie al nagedacht over een babymoon? Een babymoon is een soort van honeymoon maar dan ter ere van de baby in plaats van de bruiloft. Als de kleine er eenmaal is, draaien vakanties minder om jullie en meer om het vermaak van de kleine. Wellicht is dit dus een goed moment om er samen nog een keer tussenuit te gaan. De gouden tip: Je kunt met Izy al vanaf 10 euro de trein pakken van Brussel naar Parijs! Een treinkaartje vanuit een locatie in Nederland naar Brussel is ook makkelijk en goedkoop geregeld via de NS. Op naar de stad van de wafels en bonbons!

Houd jij het liever dicht bij huis? Dat kan natuurlijk ook. Een leuk idee voor de zomer: Huur een cabriolet en reis langs de kust van Nederland. Van Zeeland naar Texel tot Leeuwarden. Je zult verstelt staan van de hoeveelheid leuke plekken die de Nederlandse kust te bieden heeft. Waarom nou die cabriolet? Een cabrio biedt simpelweg zelden ruimte voor een autostoeltje, reiswieg of kinderwagen. Op vakantie in een cabrio wordt straks dus een stuk moeilijker.

Ook met kouder weer hoef je niet het vliegtuig te pakken voor een leuke babymoon. Hang de toerist uit in eigen land. Ga bijvoorbeeld een weekje toeren door Limburg. Maastricht is een ontzettend mooie stad met veel cultuur. Of ga voor een mooie wandeling in de natuur, ons land kent veel mooie natuurgebieden.

Een vakantie is niet het enige wat je nog kunt doen voordat de kleine er is. Deze blog geeft je nog wat inspiratie van dingen die je nu nog kunt, die straks moeilijker worden.

Terug naar blog