Week 19

Week 19

Berichtje uit je buik

Ik ontwikkel nu al eicellen!

Weet je wat een gek idee is? Als ik een meisje ben, dan ontwikkel ik nu al de eerste cellen van mijn eigen kinderen. Eicellen ontwikkelen zich namelijk al tijdens de zwangerschap. Wanneer ik geboren ben, heb ik ongeveer een miljoen eicellen in mijn lichaam. Na de geboorte maak ik geen nieuwe eicellen meer aan.

Als ik een jongen ben, dan gaat dit verhaal niet op. Mannen ontwikkelen pas zaadcellen tijdens de pubertijd, dus dat duurt nog even. Mijn testikels zijn wel al ontwikkeld en mijn uitwendig geslachtsorgaan groeit verder. Sinds week 10 is mijn testosteronproductie al op gang. De productie van testosteron vindt plaats in de bijnieren.

Verder is sinds deze week de verhouding tussen mijn armen, benen en lichaam zoals het hoort te zijn. Mijn hoofd is nog steeds wat te groot. Rond week 28 zal ook mijn hoofd meer in verhouding zijn met mijn lichaam.

Mama’s week

Wat je kunt doen tegen striae

Veel zwangere vrouwen krijgen striae. Dit komt door de snelle groei van de buik. Striae zijn scheurtjes in het onderhuids bindweefsel, wat te zien is als strepen of lijnen op de huid. Of je striae krijgt is voor een groot deel erfelijk bepaald en is dus niet altijd te voorkomen. Wel kun je proberen de zichtbaarheid van striae te verminderen of de vorming van striae te beperken. We geven je een aantal tips:

 • Gebruik crème met dimethiconen. Dimethiconen vullen de scheurtjes in het bindweefsel op. Hierdoor worden de strepen minder diep en minder zichtbaar. Een voorbeeld van een crème met dimethiconen is barrièrecrème. De barrièrecrème van Abena bevat geen geur- en kleurstoffen en is daarom ook goed te gebruiken op een gevoelige huid.
 • Drink voldoende water. Water houdt je huid gehydrateerd, waardoor je huid soepel en rekbaar blijft.
 • Eet niet letterlijk voor twee personen. Zo voorkom je dat je buik meer groeit dan nodig is.
 • Neem een wisseldouche. Een wisseldouche wil zeggen dat je je buik afwisselend spoelt met warm en koud water. Dit stimuleert de bloedsomloop, waardoor de huid soepeler en rekbaarder wordt.

Verrassing of onthulling

Weten jullie al of jullie het geslacht willen weten?

Het geslacht van je baby is in principe vanaf 16 weken te zien op een echo. Volgende week, tijdens de 20 weken echo, kan de verloskundige dus goed zien of jullie een jongen of een meisje krijgen. Maar niet iedereen wil het geslacht dan al weten. Hoogstwaarschijnlijk hebben jullie je keuze al gemaakt. Wat gaat het bij jullie worden? Een verrassing of een onthulling?

Weten jullie nog niet zeker of jullie het geslacht willen weten? Hier een aantal redenen om het juist wel of juist niet te willen weten.

Waarom je juist wel wil weten wat het wordt.

 • Het kleurenonderscheid voor jongens en meisjes wordt tegenwoordig een beetje onder de loep gelegd, maar dat betekent niet dat ineens iedereen de kinderkamer olijfgroen moet kleuren. Het kan juist ook heel leuk zijn om gericht te shoppen voor blauwe of roze kinderkleertjes. Daar is niks mis mee.
 • Vanwege de nieuwsgierigheid!
 • Omdat je je baby dan al bij naam kan noemen. Sommige ouders vinden dat heel prettig.
 • Voor de gender reveal party natuurlijk! Je weet wel, die dag waarbij je iedereen uitnodigt en op een originele manier bekend maakt wat het geslacht van de kleine is.
 • Het bedenken van een naam is al moeilijk genoeg. Als je het geslacht al weet, hoef je het maar over een naam eens te worden.

Waarom je juist niet wil weten wat het wordt:

 • Zodat je voor de bevalling niet al allemaal stereotype cadeautjes krijgt.
 • De spanning is fantastisch, iedereen is zo benieuwd!
 • Omdat het voor jullie niks uitmaakt wat het wordt. Er zijn simpelweg geen redenen om het wel te weten.
 • Er is niks leuker dan al die speculerende mensen. Als je je baby naar voren draagt zullen veel mensen denken dat het een jongentje wordt. Maar niemand kan het echt weten!
 • Omdat jij en je partner graag nog even wegdromen over de verschillende toekomstbeelden. Wat voor een papa en mama zouden jullie zijn voor een jongetje? En voor een meisje? 

Tip: Mocht je het geslacht van je baby niet willen weten, geef dat dan voor de (pret)echo aan. Zo voorkom je dat de verloskundige met alle goede bedoelingen het geslacht verklapt.

Terug naar blog