Week 20

Week 20

Berichtje uit je buik

Ben ik 10 centimeter gegroeid?!

Zie je het verschil in mijn lengte tussen vorige week en deze week? Volgens deze zwangerschapskalender ben ik in één week 10 centimeter gegroeid. Ik ben een klein wondertje, maar zelfs mij lukt dat niet in een week. Deze snelle stijging komt dan ook niet door mijn snelle groei, maar door een verandering in meetmethode. Voorheen bepaalde de verloskundige mijn lengte door te meten van mijn kruin tot mijn stuitje. Vanaf deze week neemt de verloskundige ook mijn benen mee bij het bepalen van mijn lengte. In deze grafiek zie je in een overzicht hoe mijn groei verloopt. De onderbreking van de lijn geeft de verandering in meetmethode weer.  

 

Wist je trouwens dat ik nu al een favoriete houding heb om in te slapen? Ik slaap bijvoorbeeld met één been opgetrokken of met mijn armen omhoog. Vlak na de geboorte vind ik die houding nog steeds het fijnst. Dus als ik straks in mijn bedje lig met een knie opgetrokken, dan is de kans groot dat ik dat ook deed in jouw buik.

Mama’s week

De 20 weken echo!

Week 20, dat betekent dat je op de helft van de zwangerschap bent! Hoogstwaarschijnlijk heb je deze week de twintig weken echo. Een mooi moment waarop je het hartje weer kunt horen kloppen.

Lekker slapen als je zwanger bent

Met 20 weken is de zwangerschapsbuik bij de meeste vrouwen al redelijk aanwezig. Dit kan voor ongemakken zorgen met het slapen. Voor de buikslapers komt er vanzelf een moment waarop ze moeten veranderen van slaaphouding. De buik wordt dan simpelweg te groot om op te slapen. Vrouwen die op hun rug slapen kunnen tijdens de zwangerschap last krijgen van misselijkheid of duizeligheid. Dit gebeurt als het gewicht van het kindje op de onderste holle ader drukt, waardoor de bloedtoevoer naar de hersenen vermindert. Als dit gebeurt in je slaap, dan draai je vanzelf van je rug naar je zij. Op je rug slapen is dus niet gevaarlijk, maar het kan net als op je buik slapen wel voor ongemakken zorgen.

Ondanks dat het niet gevaarlijk is voor jou of voor je baby om op je buik of je rug te slapen, kan het goed zijn om te zoeken naar een meer comfortabele slaaphouding. Vooral omdat je buik de komende weken nog veel groter wordt. De beste slaaphouding voor zwangere vrouwen is op de linkerzij. Als je op je linkerzij slaapt is de doorbloeding naar de placenta namelijk het beste.

Nordic parenting

Weer of geen weer, wij gaan naar buiten toe

In Scandinavië pakken ze het opvoeden van kinderen net wat anders aan dan hier in Nederland. In ons koude kikkerlandje spreken we al snel van slecht weer. Buitenspelen in de regen is in Nederland dan ook niet heel gebruikelijk. Daar kijken ze in Scandinavië anders tegenaan. Een bekend Noords gezegde stelt: “slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel”. Met andere woorden, blijf niet binnen vanwege de weersomstandigheden, maar kleed je erop!

Onze roots liggen in Denemarken en wij kunnen ons dus wel vinden in die Scandinavische denkwijze, jij ook? Het buitenleven is voor Scandinaviërs een essentieel onderdeel van het leven. We geven je een aantal leuke tips om samen met je kinderen op een speelse manier weer in contact te staan met de natuur:

  • Het bos in. Verschillende weersomstandigheden zorgen ervoor dat het bos elke keer weer een hele nieuwe beleving geeft. In de zomer biedt het bos schaduw, waardoor je even kunt ontsnappen aan de warme zomerdag. In de herfst zorgt de regen voor heerlijke herfstgeuren. En in de winter, als het sneeuwt, biedt het bos gewoon een prachtig plaatje. Conclusie: het bos is bij elk weer een leuke beleving. Er zijn veel leuke spellen die je met je kinderen kunt doen in het bos. Denk bijvoorbeeld aan boomtikkertje (je mag niet getikt worden als je een boom vast hebt) of paddenstoel spotten.
  • Kubb spel. Gezelschapsspellen zijn heel leuk voor binnen, maar zeker ook voor buiten! Zo is het spel Kubb in Denemarken een echte trend. Bij Kubb speel je in twee teams tegen elkaar. Elk team heeft vier blokken die het andere team moet omgooien met een stok. Een leuk buitenspel voor jong en oud!
  • Beestjes zoeken. Kinderen kunnen van alles ontdekken als ze in de natuur spelen. Het zal jou dan ook vast een keer overkomen dat je kind met een slak of regenworm in de handen staat. Speel in op deze nieuwsgierigheid en ga samen op insecten speurtocht.
Terug naar blog