Week 25

Week 25

Berichtje uit je buik

Kunnen anderen mijn schopjes al voelen?

Al sinds week 9 train ik mijn spieren door te bewegen. Het begon met kleine schokjes van mijn armen en benen. In week 18 veranderden de kleine bewegingen naar gecontroleerde bewegingen. Met een beetje geluk kon jij die toen ook al voelen. Vanaf deze week worden mijn bewegingen zo krachtig dat ze ook aan de buitenkant van de buik te voelen zijn. Voel jij mijn bewegingen nog niet aan de buitenkant van de buik? Geen stress, het kan zijn dat ik je er nog tot week 28 op laat wachten.

Verder verandert aankomende weken mijn huidskleur. Aangezien mijn huid nu nog erg dun is, is hij transparant. Vanaf deze week wordt mijn huid dikker door het vetweefsel en ontstaan er onderhuidse bloedvaatjes. Hierdoor heb ik straks niet langer een transparante huid, maar krijg ik een roze kleurtje. Met mijn dikkere huid bescherm ik mijzelf tegen uitdroging en kou.

Mama’s week

Dromenvanger

Heftige dromen over je kindje, je man of misschien wel je ex. Ze komen bij veel vrouwen allemaal voorbij tijdens de zwangerschap. Maar liefst 70% van de vrouwen droomt heftiger tijdens de zwangerschap. Soms zijn de dromen heel mooi, maar ze kunnen ook angstaanjagend zijn.

Dat je zo heftig droomt de laatste tijd komt door je hormonen. Progesteron en oestrogeen zorgen er samen voor dat de REM slaap langer duurt. De REM slaap is een van de 4 stadia die je doorloopt tijdens het slapen en het wordt ook wel de droomslaap genoemd. Verder zorgen de hormonen ervoor dat je emotioneler bent. Emoties worden verwerkt tijdens je slaap. Niet zo gek dus dat je wat heftiger droomt de laatste tijd.

Maak je trouwens geen zorgen over je heftige dromen. Dromen zijn geen voorspelling van wat er gaat gebeuren. Tijdens je dromen verwerk je dingen die je hebt meegemaakt en je (onbewuste) angsten en ideeën. Als jij erg met je dromen zit, dan kan het helpen om erover te praten. Bespreek ze bijvoorbeeld met je vriend(in) en relativeer ze vervolgens samen (hoe waarschijnlijk is het dat het echt gaat gebeuren). Hierdoor kan de angst voor je dromen minder worden.

Plan je babymoon

Of sla jij deze Amerikaanse trend over?

Mocht jij nog graag met je partner op vakantie willen, dan is dit het goede moment om te bepalen waar jullie heen willen gaan. Een vliegvakantie kan namelijk niet tot het einde van je zwangerschap. Veel vliegmaatschappijen weigeren passagiers die langer dan 36 weken zwanger zijn. Als je in verwachting bent van een meerling, dan word je met 32 weken vaak al geweigerd. Plan je vakantie dus niet te laat en check de voorwaarden van de vliegmaatschappij waarmee je vliegt. De regels verschillen per maatschappij. Sommige vliegtuigmaatschappijen vragen bijvoorbeeld om een medisch certificaat vanaf week 28.

Een ecologische babymoon

Voor een mooie, gezellige of romantische babymoon is vliegen natuurlijk helemaal niet nodig. In week 15 gaven we al wat leuke tips voor een meer ecologische babymoon.

Een babymoon volgens de Denen
We vroegen ons af of de Denen ook op babymoon gaan. Onze Deense collega’s vertelde ons het volgende:

“Deense ‘mothers-to-be’ gaan zowel in het binnen- als buitenland op vakantie. Als ze kiezen voor het buitenland, dan staat veiligheid wel voorop. Voor een aantal landen heb je bijvoorbeeld een vaccinatie nodig. De Deense moeders in spe zorgen ervoor dat ze deze vaccinatie op tijd halen. Verder houden ze rekening met de periode waarin ze mogen vliegen.

We zien echter dat zwangere vrouwen in Denemarken in deze periode liever op vakantie gaan in eigen land. Zo plannen ze fijne relaxweekenden in knusse huisjes buiten de deur, om samen met het gezin (of partner) even lekker weg te zijn. Ook korte bezoekjes aan ‘Lalandia’, Legoland, Tivoli en andere gezinsparken zijn een populair uitje.”

Hier moeten we wel even bij vermelden dat de GGD Nederland het niet aanraadt om tijdens de zwangerschap naar gebieden te reizen waar je nog een nieuwe vaccinatie voor moet halen.

Of blijf jij liever thuis?
Zie jij inpakken en reizen met een groeiende buik als een minder fijn vooruitzicht? Pak dan thuis je rust en geniet van de dingen in je eigen omgeving. Die vakantie komt wel weer. Een babymoon is net als een babyshower, een gender reveal party of een cake smash een Amerikaanse trend die is komen overwaaien. Soms is het goed om bij jezelf na te gaan of een nieuwe trend wel bij je past. Als het niks voor jou is, sla de trend dan gewoon een keer over.

Terug naar blog