Week 28

Week 28

Berichtje uit je buik

Mijn botten worden harder

Sinds week 17 houden mijn botten steeds meer calcium vast. Calcium speelt een belangrijke rol bij de verbening van mijn botten. Verbening wil zeggen dat verschillende weefseltypen zoals kraakbeen worden omgezet in beenweefsel. Hierdoor worden mijn botten harder. Inmiddels zijn mijn botten door de verbening al behoorlijk hard. Zolang ik groei is er sprake van verbening. Om een voorbeeld te geven: de verbening van mijn tenen zal ongeveer tot mijn elfde levensjaar doorgaan en verbening in mijn armen ongeveer tot mijn 19de levensjaar.

Mijn hoofd is inmiddels in verhouding met mijn lichaam. Mijn schedel bestaat uit verschillende botplaten. Deze platen zijn met elkaar verbonden door de zogenaamde fontanellen. Dat zijn verbindingen van vezelig bindweefsel. Dit bindweefsel is niet hard en verbeend pas na de geboorte. Door het zachte bindweefsel kan mijn hoofd met de geboorte van vorm veranderen. Ook zorgen de fontanellen ervoor dat mijn hersenen de ruimte hebben om te groeien.

Mama’s week

De pluspunten van het derde trimester

Het derde trimester is aangebroken, het laatste trimester van je zwangerschap! Over het algemeen ervaren vrouwen het derde trimester als de zwaarste periode van de zwangerschap. Maar bedenk ook dat het derde trimester juist een van de mooiste periodes van je zwangerschap is. Je hebt een mooie ronde buik, je kunt makkelijk contact maken met je baby en niet te vergeten: je hebt alle reden om jezelf in de watten te (laten) leggen. Languit Netflixen op de bank, altijd een zitplaats in het openbaar vervoer en een welverdiende massage van je partner. Je hebt hier allemaal recht op. Vergeet dus niet te genieten van deze tijd én aandacht.

Je partner kan de baby al erkennen

Wist je dat je partner de baby tijdens de zwangerschap alvast kan erkennen? Hij/zij kan dat ook doen na de geboorte, maar waarom uitstellen tot morgen wat vandaag ook kan? Op de site van de Rijksoverheid staat alles wat je moet weten over de erkenning van je kind.

Seks in het derde trimester

Bij deze standjes zit je buik niet in de weg
Het libido van veel vrouwen krijgt in het tweede trimester een boost. In het derde trimester wordt dit door de zwangerschapskwaaltjes vaak weer wat minder. Feit blijft: iedereen is anders en er zijn geen regels over hoe je je op welk moment zou moeten voelen. Misschien had jij in het tweede trimester helemaal geen behoefte aan seks en heb je er nu wel zin in. Communiceer met je partner over de behoeftes die je hebt of juist niet hebt.

Heb jij zin in seks, maar zit jouw buik in de weg? Tja... dat is lastig. Gelukkig zijn er seksstandjes waarbij jouw buik wat meer ruimte krijgt. Probeer de volgende standjes maar eens uit:

  • Lepeltje – lepeltje: Dit standje spreekt voor zich. Als je partner net iets lager gaat liggen dan normaal tijdens het lepeltje – lepeltje liggen, dan gaat het net wat makkelijker. Het fijne aan dit standje is dat jouw buik ondersteund wordt tijdens de seks.

  • Op een stoel: Laat je partner op een stoel zitten en ga op zijn schoot zitten met je benen wijd.

  • Op de bedrand: Jij gaat op je rug liggen, met je billen aan de rand van het bed. Je partner gaat op zijn knieën tussen jouw benen zitten. Voor dit standje moet je een beetje geluk hebben met de hoogte van je bed. Als het bed te hoog is, dan is dit standje helaas geen succes. Tip: een kussen onder de knieën van je partner maakt dit standje voor hem nog fijner.

  • Cowgirl: In dit standje zit jij op je knieën bovenop met je gezicht naar je partner toe. Eigenlijk het meest simpele standje terwijl jij bovenop zit. Het vervelende is dat bewegen in deze positie vrij vermoeiend is. Laat het bewegen daarom aan je vriend over. Dit gaat makkelijk als jij naar voren leunt op gestrekte armen en je billen iets optilt. Zo geef je je vriend de ruimte om te bewegen en kun jij ontspannen zitten.
    We hebben het al eerder gezegd, maar nog een keer voor alle mannen die zich ongemakkelijk voelen bij seks: Je kunt de baby geen pijn doen of raken tijdens de seks!
Terug naar blog