Berichtje uit je buik
Een belangrijke week voor mijn longen
Rond week 25 ontwikkelde ik de eerste grove longblaasjes. Longblaasjes zijn essentieel voor de opname van zuurstof uit het bloed. Voor het goed functioneren van de longblaasjes is het stofje surfactant nodig. Surfactant zorgt ervoor dat de longblaasjes open blijven tijdens het ademhalen. Vanaf deze week maken de cellen in mijn longen voldoende surfactant aan, een belangrijke ontwikkeling voor de zelfstandige ademhaling met de geboorte. Tot de geboorte en zelfs daarna nog blijf ik mijn longen ontwikkelen. Wanneer ik geboren ben, heb ik pas 10% van de longblaasjes die ik in totaal zal hebben als volwassene.
Ook fijn om te weten: als ik nu geboren word, is mijn overlevingskans inmiddels 95%. Daar staat wel tegenover dat de kans op blijvende schade of een handicap op dit moment nog erg hoog is. Ik blijf nog even lekker zitten dus.
Mama’s week
Tips bij harde buiken
Je zult af en toe last hebben van harde buiken. Bij veel vrouwen komen harde buiken opzetten rond de 24ste week van de zwangerschap. Harde buiken ontstaan door het aanspannen van de baarmoeder. Dit gebeurt vaak als je druk bent. Dan komt er namelijk veel spanning op de banden waarmee de baarmoeder vast zit aan je bekken. De spanning op je banden prikkelt de baarmoeder, wat kan leiden tot een harde buik. Harde buiken doen geen pijn, maar kunnen wel vervelend zijn. De volgende tips kunnen helpen om het vervelende gevoel te verminderen:
- Ga even rustig liggen. De druk op de banden wordt minder als je ligt, hierdoor wordt de baarmoeder minder geprikkeld.
- Draag steunbroekjes en steunbanden, deze bieden ondersteuning aan de buik en verminderen de druk op de banden.
- Leg een warme kruik tegen je buik, of zorg voor een andere warmtebron. De warmte kan het vervelende gevoel verminderen.
Als de harde buiken pijn doen, dan zijn het waarschijnlijk voorweeën. Lees meer over voorweeën in week 34.
Zijn jullie het al eens over het geboortekaartje?
We geven wat originele tips voor een duurzame variant.
Hebben jullie al nagedacht over de geboortekaartjes? Het is fijn om hier op tijd aan te beginnen. Bedenk nu alvast het ontwerp van het kaartje en werk het helemaal uit. Zo kun je het kaartje na de geboorte snel invullen en hoef je het alleen nog te laten drukken. Bedenk ook dat het redelijk wat tijd kost om alle enveloppen te schrijven en om alle adressen te verzamelen. Dit is een leuk klusje voor tijdens je zwangerschapsverlof. Handige tip: vraag je kennissen om hun adres in te vullen op mailbook.nl, dat bespaart een hoop tijd.
Het drukken van een geboortekaartje is natuurlijk niet erg milieuvriendelijk. Wil jij wel graag geboortekaartjes versturen, maar toch een beetje rekening houden met de natuur? Dan hebben wij wat leuke en originele tips voor je:
- Geboortekaartjes van groeipapier: Groeipapier is papier waarin zaadjes zijn verwerkt. De ontvangers van het kaartje kunnen het kaartje planten, waar vervolgens bloemen, groenten of fruit uit groeit. Zo kunnen ze nog lange tijd genieten van het geboortekaartje. Je mag zelf kiezen welke zaadjes je met het kaartje wilt versturen. Via Growing paper kun je je geboortekaartjes laten bedrukken op groeipapier. Het groeipapier van Growing paper is 100% biologisch en 100% afbreekbaar, een aanrader voor een origineel en duurzaam geboortekaartje dus!
- Kaartjes van gerecycled papier: Via Weloverecycled.nl kun je geboortekaartjes bestellen die gemaakt zijn van 100% gerecycled papier.
- Stuur een deel digitaal: Heb jij familie en vrienden waarvan je weet dat ze het geboortekaartje niet gaan ophangen? Dan is het misschien even leuk om hen een digitaal kaartje te sturen. Een digitaal geboortekaartje kan heel origineel zijn, denk bijvoorbeeld aan een videogeboortekaartje.