Week 32

Week 32

Berichtje uit je buik

Een groeispurt in de breedte

Inmiddels ben ik al 42.5 cm, maar ik weeg pas 1,7 kilo. Dat betekent dat ik nog maar 10 cm moet groeien, terwijl ik mijn gewicht nog moet verdubbelen. Ik ga dus nog flink groeien (in de breedte). Per week kom ik ongeveer 200 gram aan. Met de geboorte wegen de meeste baby’s rond de 3400 gram, maar het gewicht verschilt per baby. Ik heb een normaal gewicht als ik tussen de 2500 en 4000 gram weeg. Weeg ik meer dan 4000 gram, dan wordt dat macrosomie genoemd. Ongeveer 9% van de kindjes wordt macrosoom geboren. Gelukkig de kans dat ik zwaarder ben dan 4500 gram redelijk klein (3%).

De grootte van jouw buik zegt overigens niks over mijn lengte of gewicht. Je kunt een hele grote buik hebben, terwijl ik een kleine baby ben. De grootte van je buik is namelijk ook afhankelijk van de stevigheid van je buikspieren, je lichaamsbouw, de mate waarin je vocht vasthoudt en de hoeveelheid vruchtwater.

Mama’s week

Zwangerschapsdementie

De hormonen gieren door je lijf, je kleine snoept al je voorraden op, je slaapt waarschijnlijk slechter en je sjouwt elke dag zo’n 10 kilo extra met je mee. Dit alles bij elkaar heeft een effect op je geheugen, waardoor je last kunt krijgen van zwangerschapsdementie.

Door de vermoeidheid heeft je brein minder energie om alle prikkels te verwerken en te onthouden. Verder zorgt de verhoogde hoeveelheid van het hormoon progesteron ervoor dat je geheugen je sneller in de steek laat. Daar komt nog bovenop dat je baby stiekem snoept van je choline voorraad. Laat choline nou net een belangrijke voedingstof zijn voor je geheugenvorming.

Sommige vrouwen schrikken van het woord ‘dementie’. Gelukkig heeft zwangerschapsdementie niet veel te maken met ‘normale’ dementie. Ja, je wordt vergeetachtig, maar je krijgt je geheugen ook weer terug na de zwangerschap. Dit kan wel tot ongeveer 32 weken na de bevalling duren. Tot die tijd heb je wellicht iets aan de volgende tips:

  • Eet producten met veel choline. Choline is een belangrijk stofje voor geheugenvorming en voor de ontwikkeling van de hersenen. Producten als eidooiers, rundvlees en sojabonen bevatten veel choline.
  • Vermijd stress. Stress is voor weinig dingen goed en ook niet voor je geheugen. In de blog van week 9 vind je tips tegen stress.
  • Maak lijstjes. Lijstjes zijn een fijn geheugensteuntje. Vergeet alleen niet waar je je lijstje neerlegt😉.
  • Slaap voldoende. Vermoeidheid en vergeetachtigheid gaan hand in hand. We snappen dat slapen op dit moment niet altijd heel makkelijk gaat, maar probeer je rust te pakken.

Voorbereiding voor de bevalling

Maak een geboorteplan

Hebben jullie al een geboorteplan opgesteld? In een geboorteplan beschrijf je al jullie wensen met betrekking tot de bevalling en dat heeft verschillende voordelen. Je gaat met een geboorteplan na of jullie hetzelfde denken over de keuzes tijdens de bevalling. Ook is het een makkelijke manier om je wensen duidelijk te maken, dan hoef je daar tijdens het puffen geen energie meer aan te besteden. Verder kan het opstellen van een geboorteplan helpen met de mentale voorbereiding op de bevalling.

Een geboorteplan kan een paar regels lang zijn, maar ook 2 A4’tjes lang. Dat is compleet afhankelijk van wat jij er allemaal in kwijt wil. Probeer er wel voor te zorgen dat je er geen boekwerk van maakt, verloskundigen en gynaecologen moeten het straks makkelijk en snel kunnen lezen.

  • Weet jij niet zo goed waar je moet beginnen? Bespreek dan de volgende vragen even met je partner. De antwoorden op de vragen vormen het geboorteplan.
  • Waar wil je bevallen? Lees hier meer over in week 31 
  • Wie mogen er aanwezig zijn bij de bevalling?
  • In welke houding wil je bevallen? Lees hier meer over in week 34
  • Wil je pijnstilling? En zo ja, welke methode?
  • Willen jij of je partner de baby zelf pakken?
  • Wie mag de navelstreng doorknippen?
  • Wil je borstvoeding geven? Lees hier meer over in week 35

Bespreek het geboorteplan altijd even met de verloskundige. Mochten er complicaties zijn, dan kan het zijn dat een aantal wensen niet mogelijk zijn.

Terug naar blog