Berichtje uit je buik
Ik verlies de vernix caseosa
Op dit moment is mijn hele lichaam nog bedekt met een laagje huidsmeer. Dit laagje heet ook wel vernix caseosa. Huidsmeer zorgt ervoor dat ik warm blijf en niet uitdroog. In de aankomende weken valt het huidsmeer in vlokjes van mijn lichaam af. Deze vlokjes komen in het vruchtwater terecht. Met de geboorte ben ik het grootste gedeelte van het huidsmeer verloren.
Aan het vruchtwater is te zien of ik te vroeg of te laat geboren ben. Wanneer ik te vroeg kom, dan zit al het huidsmeer nog op mijn huid, waardoor het vruchtwater helder is. Als ik op de uitgerekende datum kom, dan is het vruchtwater nog steeds helder, maar zweven er vlokjes huidsmeer in. Als ik nog langer wacht, dan lossen de vlokjes huidsmeer op in het vruchtwater. Hierdoor is het vruchtwater troebel als ik te laat geboren word. Voor mijn gezondheid maakt het niet uit of het vruchtwater troebel, helder of met vlokjes is.
Als ik na de geboorte nog huidsmeer op mijn lichaam heb, was het dan niet af. Huidsmeer functioneert na de geboorte namelijk als een soort natuurlijke huidcrème. Je kunt het eventueel wel uitsmeren, zodat mijn huid het makkelijker op kan nemen.
P.S. We hebben weer een nieuwe mijlpaal bereikt! Ik ben namelijk volgroeid en mag daarom vanaf deze week thuis ter wereld komen.
Mama’s week
Wanneer bel je de verloskundige
Houd je verloskundige op de hoogte van nieuwe situaties. Bel in de volgende situaties in ieder geval altijd je verloskundige:
- Als je vliezen breken. Mochten je vliezen ‘s nachts breken, terwijl je nog geen weeën hebt en het vruchtwater helder is, dan hoef je niet direct je verloskundige te bellen. Je kunt dan wachten tot de volgende ochtend. Bel wel direct de verloskundige als het vruchtwater donker of groen van kleur is.
- Geen beweging: Het is door de beperkte ruimte normaal dat je kleintje wat minder beweegt. Bel de verloskundige als je helemaal geen bewegingen meer voelt.
- Bij ontsluitingsweeën. Je hebt ontsluitingsweeën als je een uur lang elke 5 minuten een wee hebt, waarvan minimaal één langer dan een minuut.
-
Als je bloed verliest. Probeer bloedverlies altijd op te vangen, bijvoorbeeld met een maandverbandje. Zo kan de verloskundige het bloedverlies zelf beoordelen. Als je je slijmprop verliest, dan kan hier een spoortje bloed inzitten. Dat is niet erg.
De babytrends van 2020
Wij praten je bij
Elk jaar zijn er weer nieuwe trends in de babywereld. Bij je eerste zwangerschap schaf je vaak een hoop dingen nieuw aan, waardoor je bijna vanzelf in de nieuwe trends meegaat. Bij de tweede of de derde zwangerschap worden de babykleertjes en de babykamer vaak hergebruikt. Na een paar jaar is de kans groot dat de kamer niet meer voldoet aan de laatste trend. Is dat erg? Wat ons betreft niet. Hergebruik van spullen, speelgoed en kleren is alleen maar goed voor de natuur. En hoe leuk is het dat je straks foto’s hebt van je kleine purken in hetzelfde shirtje. Dus geniet ervan dat je bij je tweede zwangerschap wat minder hoeft voor te bereiden en wees blij met de mooie babykamer die jullie destijds hebben gecreëerd.
Maar dan toch even over de trends van dit jaar… De trends van 2020 zijn voor een groot deel geïnspireerd op de natuur en op duurzaamheid, daar worden wij wel vrolijk van! Lees hieronder wat de trends zijn van 2020.
Een natuurlijke kinderkamer
In een hippe kinderkamer van 2020 vind je donkere exotische kleuren zoals groen, okergeel, terracotta en donker blauw. Gebreide alpaca’s en houten koffiezetapparaatjes vervangen het felgekleurde plastic speelgoed. Veel decoratie zoals posters, kussens en tapijten maken een knipoog naar de natuur. Zo is de natuur rijkelijk aanwezig in het interieur. Een paar echte (!) planten maken de sfeer compleet.
Alles een stukje duurzamer
Steeds meer ouders proberen hun kinderen zo duurzaam mogelijk groot te brengen. Dat doet ons goed! Milieuvriendelijke luiers of wasbare luiers worden steeds populairder, lees hier meer over in week 34. Ook kiezen ouders tegenwoordig vaker voor verzorgingsproducten zonder chemische toevoegingen en voor biologische groenten.
Een draagzak
In 2019 zag je ze al steeds vaker: de babydraagzak. Deze trend past helemaal bij een Hygge-leefstijl. Een draagzak zorgt er namelijk voor dat je kindje dicht bij je is en dat er veel huid-op-huid contact is. Huid-op-huid contact stimuleert de aanmaak van het knuffelhormoon ‘oxytocine’. Oxytocine stimuleert de ouder kind band, verlaagt het gevoel van stress en verhoogt het gevoel van geluk. Je kindje dragen in een draagzak is dus super knus en fijn!
Korte, stoere en internationale namen
We zien al een tijdje dat korte en stoere namen in trek zijn. Veel namen uit de top 10 namen 2019 bestaan slechts uit een of twee lettergrepen. De top 3 jongensnamen in 2019 was: Noah, Lucas, Daan. De top 3 meisjesnamen was: Emma, Sophie, Julia. De verwachting voor 2020 is dat korte stoere namen in trek blijven, maar ook dat de voorkeur voor internationale namen zal blijven stijgen. Ook Scandinavische namen, zoals Finn of Liv, zijn in trek.