Berichtje uit je buik
Mijn hoofdje vervormt tijdens de bevalling
In week 28 vertelde ik dat mijn schedel bestaat uit verschillende botplaten. Deze platen zijn met elkaar verbonden door zacht vezelig bindweefsel, ook wel de fontanellen genoemd. Door het zachte bindweefsel kunnen de botplaten tijdens de geboorte over elkaar heen schuiven. Hierdoor vervormt mijn schedel tijdens de bevalling.
Het vervormen van mijn schedel gebeurt onder grote druk, maar het kan geen kwaad voor mijn gezondheid. Het is een trucje van moeder natuur om ervoor te zorgen dat ik makkelijker door het geboortekanaal pas. Daarnaast verkleint het de kans dat jij uitscheurt. Na de bevalling schuiven de botplaten weer terug naar waar ze horen. De grote druk kan er wel voor zorgen dat mijn hoofdje er nog een beetje gek uitziet, dit trekt vanzelf bij.
Als ik eenmaal geboren ben, kun je de fontanellen nog goed voelen. Je kunt bij jezelf ook voelen waar de fontanellen ooit zaten. Bij jou zijn de fontanellen inmiddels wel helemaal verbeend. Je voelt dus alleen nog een naad.
Mama’s week
To do’s voor de laatste weken
De laatste dingen die jij en je partner nog even snel kunnen doen voordat de baby komt:
- Maak een online wensenlijstje voor de kraamcadeaus: Via mijnverlanglijstje.eu kun je een online verlanglijstje maken. Stuur het lijstje naar je kennissen, zij kunnen afstrepen welke cadeaus ze hebben gekocht. Met een wensenlijstje voorkom je dat je straks met 20 babymutjes zit, die na een paar maanden al niet meer passen. De webshop van Kinder Wonderland bevat veel leuke duurzame kraamcadeaus, wellicht biedt het inspiratie voor jouw verlanglijstje.
- Plan de route naar het ziekenhuis: Zorg dat je weet wat de snelste weg naar het ziekenhuis is. Je wilt op het moment van de waarheid geen discussies over welke route sneller is.
- Zet ‘laatst gezien’ en de dubbele vinkjes uit: Familieleden hebben rond week 39 vaak de neiging om appjes te gaan sturen met de vraag of de baby er al is. Het is allemaal heel goed bedoeld en ontzettend lief dat ze aan je denken, maar het kan ook frustrerend zijn. Zet je ‘laatst gezien’ en dubbele vinkjes op whatsapp uit en reageer pas op alle appjes als jij daar zin in hebt.
Babygeldzaken
Wat je moet checken en regelen
Bij de geboorte van een kleintje komen ook geldzaken kijken. Denk bijvoorbeeld aan de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de verzekeringen en een spaarrekening. Lees hier wat je allemaal moet checken en regelen.
Vraag kinderbijslag aan
Elke ouder heeft recht op kinderbijslag. Voor een kind tot vijf jaar ontvang je per kwartaal €221,49. Kinderbijslag kun je pas aanvragen als de gemeente de geboorteaangifte heeft doorgezet. Ongeveer 2 tot 4 weken na de aangifte krijg je een brief van de SVB. Daarna kun je de kinderbijslag aanvragen op de website van de SVB.
Hebben jullie recht op kindgebonden budget?
Het kindgebonden budget is een tegemoetkoming van de overheid voor gezinnen die het financieel minder breed hebben. Het kindgebonden budget is naast het inkomen van de ouders ook afhankelijk van het aantal kinderen en de leeftijd van de kinderen. Kijk op de site van de belastingdienst of jullie recht hebben op een kindgebonden budget.
Geboorte doorgeven aan verzekeringen
Bij verschillende verzekeringen moet je aangeven dat je kindje geboren is. Voor een aantal verzekeringen is het handig om je dekking te checken:
- Zorgverzekering: Je hebt na de geboorte vier maanden de tijd om je baby aan te melden bij de zorgverzekering. Baby’s worden bijgeschreven op de polis van een van de ouders. Als jouw verzekering een bredere dekking heeft dan die van je partner, schrijf de kleine dan bij op jouw polis.
- Aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandverzekering: Ga na of jullie een polis met gezinsdekking hebben.
- Inboedelverzekering: Check of jullie inboedelverzekering nog de waarde van jullie inboedel dekt. Met alle nieuwe babyspullen kan de waarde van jullie inboedel gestegen zijn.
- Reisverzekering: Vaak zijn kinderen automatisch meeverzekerd en hoef je de geboorte van je kind alleen maar door te geven
Sparen voor laten
Vinden jullie het een fijn idee om alvast een klein spaarpotje op te bouwen voor de kleine? Dat kan natuurlijk. Bijna alle banken bieden een kinderspaarrekening. Als je een duurzame financiële start wil maken, dan is Triodos Bank een goede optie. Triodos Bank is een onafhankelijke en niet-beursgenoteerde Nederlandse bank en financieren alleen projecten die bijdragen aan een groene en eerlijke maatschappij.
Heb jij een beperkt budget, lees dan in deze blog op welke zaken je goed kunt besparen.