Berichtje uit je buik
Ik ben niet de enige die langer blijft zitten
Dit is de 41ste week dat ik in jouw baarmoeder zit. In principe was ik met 40 weken al klaar om geboren te worden, maar ik heb ervoor gekozen om een weekje (of twee) langer te blijven zitten. Ik ben niet de enige baby die wat langer blijft zitten. Ongeveer de helft van de baby’s komt na de uitgerekende datum en zo’n 20% van de baby’s komt pas met of na de 41 weken.
Met de geboorte kan het zijn dat mijn huid wat droger is. Dit komt doordat de vernix caseosa (het witte huidsmeer) inmiddels is opgelost in het vruchtwater. Huidsmeer zorgt er onder andere voor dat mijn huid niet uitdroogt. Nu het huidsmeer weg is, wordt mijn huid droger. Dit is geen probleem, want na de geboorte herstelt mijn huid zich vanzelf. Ongeveer een week na de bevalling ziet mijn huid er weer gewoon uit.
Mama’s week
Wachten… wachten… maar geen zorgen!
Tja… vorige week was de magische datum. De dag dat je uitgerekend was. Hoogstwaarschijnlijk was je ervan op de hoogte dat slechts een klein percentage (ongeveer 5%) bevalt op de uitgerekende datum. Maar toch kan het even gek voelen dat die dag niet anders was dan de andere dagen. Je hebt die datum immers bijna negen maanden in je hoofd gehad als een datum om naar af te tellen.
En nu wordt het optellen. Hoeveel dagen na de uitgerekende datum zal je kindje daadwerkelijk komen. Zoals hierboven beschreven staat, wordt zo’n 50% van de kindjes geboren na de uitgerekende datum. Niks om bezorgd over te zijn dus. Wist je trouwens dat je pas overtijd bent als je langer dan 42 weken zwanger bent? Daar is nu nog geen sprake van.
Mocht je deze week al enige ontsluiting hebben, dan kun je overwegen om je te laten strippen. Lees meer over deze en andere natuurlijke methodes om de bevalling op te wekken in week 40.
Duurzame opvoeding
Van baby tot peuter
In deze kalender is al vaker naar voren gekomen dat je de opvoeding op verschillende manieren duurzamer kunt maken. Zo las je in week 34 dat je bijvoorbeeld gebruik kunt maken van duurzame wegwerpluiers van Bambo Nature. Ook heb je verschillende keren voorbij zien komen dat veel babyspullen prima tweedehands te verkrijgen zijn. Bij deze nog een aantal leuke tips om de opvoeding van je kindje straks zo duurzaam mogelijk te maken:
- Meegroeibed: Er zijn zoveel spullen die je voor je kleintje moet aanschaffen. Het is zonde om alles de deur uit te doen zo gauw ze het ontgroeit zijn. Een slimme oplossing is een meegroeibed. Dit bed groeit als het ware mee met je kindje. Doordat je het kunt verstellen in grootte en hoogte is het namelijk een babybed en een peuter-/kleuterbed ineen.
- Duurzaam speelgoed. Er zijn verschillende aanbieders van duurzaam speelgoed. Een leuk voorbeeld is speelgoed van natuurrubber. Natuurrubber bestaat volledig uit natuurlijke materialen. De speeltjes zijn afgewerkt met voedingsmiddelenverf, waardoor het 100% veilig is voor je kindje.
- Wasbare zoogkompressen: De kans is groot dat je last hebt of last krijgt van lekkende tepels. Met name als je ervoor kiest om borstvoeding te geven, kun je dit verwachten. Met zoogkompressen kun je het vocht opvangen. Je hebt zowel wasbare als wegwerp zoogkompressen. Het zal je niet verbazen dat wasbare zoogkompressen een stuk beter zijn voor de natuur, maar als je veel zoogkompressen nodig hebt is het ook beter voor de portemonnee. Mocht je zoogkompressen nodig hebben, dan nog een kleine tip: vervang je zoogkompres altijd als hij vochtig voelt, zo voorkom je nare geurtjes en ontstekingen. Bacteriën zijn namelijk gek op warme en vochtige plekken.
- De vega dag: Het duurt nog even voordat je kleine spruit vast voedsel gaat eten. Maar als het moment daar is, dan kun je ervoor kiezen om elke week een vega-dag in te lassen. Kook die dag met voedingsmiddelen zoals ei, noten en peulvruchten. Dit zijn producten die nagenoeg dezelfde voedingsstoffen bevatten als vlees.