Berichtje uit je buik
Ik ontwikkel drie lagen
Vorige week ben ik gepromoveerd van zygote (bevruchte eicel) naar een embryo. In week 4 was ik eigenlijk niets meer dan een groepje cellen. In deze week splits ik mij op in drie lagen. De drie lagen heten het ectoderm, het mesoderm en het endoderm. Elke laag heeft zijn eigen functie. Zo groeit het ectoderm later uit tot mijn huid en mijn zenuwstelsel. Het mesoderm groeit uit tot mijn bloed, skelet, spieren en mijn geslachtsorganen. Het endoderm vormt later mijn spijsverteringsstelsel en inwendige organen.
Via de navelstreng ben ik verbonden met de placenta. De navelstreng en de placenta zorgen voor de aan- en afvoer van stoffen die ik nodig heb om mij verder te ontwikkelen en om te groeien. De placenta produceert ook het hormoon hCG, wat ervoor zorgt dat er niet nóg een eicel wordt aangemaakt.
Mama’s week
Het juiste moment voor de zwangerschapstest
De kans is groot dat je er deze week achter komt dat je zwanger bent. Gefeliciteerd!
Zoals bij de ontwikkeling van de baby is beschreven zorgt de placenta voor de productie van het hCG hormoon. Een zwangerschapstest meet het hCG hormoon in je urine en zal vanaf de vijfde week van de zwangerschap dus positief uitslaan. De placenta begint al met de productie van het hCG hormoon in week 4, maar het gehalte van het hCG hormoon in de urine is dan nog erg laag. Alleen hele gevoelige zwangerschapstesten kunnen dit meten.
Het hCG hormoon kan vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen helpen om alsnog zwanger te worden. Jij kan hen helpen door je urine, waar het hCG hormoon in zit, te doneren aan de stichting Moeders voor Moeders. Lees er meer over in de blog van week 1-3.
Niet invasieve prenatale screening
Je zit waarschijnlijk op een roze wolk vanwege het goede nieuws. Toch is het goed om alvast na te denken over de testen die jullie willen laten uitvoeren bij jullie kindje. Tijdens je zwangerschap kun je ervoor kiezen om de NIPT, de combinatietest en de 20-weken echo uit te laten voeren. Je verloskundige zal je over alle testen informeren. De NIPT en de combinatietest zijn onderdeel van de eerste trimesterscreening en worden eerder uitgevoerd dan de 20 weken echo. Aangezien de keuze voor de eerste trimesterscreening al vrij snel is, is het handig om je alvast voor te bereiden op dit gesprek. Met de volgende vragenlijst kun je je goed voorbereiden op de counseling over de eerste trimesterscreening:
- Weten wij allebei wat beide testen inhouden? Lees op de site van het ministerie van VWS meer over de testen.
- Weten wij allebei wat de syndromen (Down, Patau en Edwards) inhouden? Lees op de site van het ministerie van VWS meer over de syndromen.
- Hoe kijken wij aan tegen een kindje met een syndroom? Wat is volgens ons de impact op het leven van het kindje en op ons eigen leven?
- Hoe kijken wij aan tegen het afbreken van een zwangerschap, zouden wij daarmee kunnen leven? Wat is de impact op ons leven?
Bedenk dat de keuze om wel of niet te testen, of om wel of niet een zwangerschap af te breken geheel persoonlijk is en dat elke keuze goed is. Jullie moeten zelf beslissen wat bij jullie past.
Bijhouden van een zwangerschapsdagboek
Wij helpen je alvast op weg
Wat een nieuws, je bent zwanger! Iedereen beleeft dit nieuws op een andere manier. De een is verrast en had het niet zien aankomen, de ander heeft maanden, misschien wel jaren gewacht op dit moment. Hoe voelt het voor jou? Vind je het spannend, gek, ontzettend leuk? Welke emoties jij ook beleeft, alle emoties zijn oké en normaal om te hebben.
Niet alleen nu, maar ook in de komende maanden kunnen de emoties hoog oplopen. Dit komt door de veranderingen in je hormoonhuishouding en de veranderingen van je lichaam. Een dagboek is een goede uitlaatklep voor je gevoelens. Hierin schrijf je al je emoties op die de zwangerschap bij je oproept. Naast een uitlaatklep is het ook een mooie herinnering aan deze tijd. Heb je je eigen moeder al eens gevraagd of ze een dagboek heeft bijgehouden? Hierin staan vast bruikbare tips die jij kunt meenemen als leidraad door je zwangerschap.
Ontwerp je eigen dagboek
Het bijhouden van een dagboek kun je zo gek maken als je zelf wilt. Schrijf je elke dag, elke week, of misschien alleen als je er behoefte aan hebt? Het is een persoonlijk boek, dus stem het ook af op je persoonlijke behoeften. Ben jij een echte creatieveling en uit jij je gevoelens ook graag door te tekenen, knippen en te plakken? Dan is een bulletjournal misschien iets voor jou. Dit is een boek met alleen stipjes, aan jou de taak om het er mooi uit te laten zien. Laat je creativiteit de vrije loop en creëer gelijk een momentje voor jezelf.
Of ga voor een invuldagboek
Je eigen dagboek schrijven kost redelijk wat tijd en vraagt ook om wat creativiteit. Een erg leuk alternatief is een invuldagboek. In een invuldagboek staan vragen die passen bij de betreffende week en is al helemaal mooi opgemaakt. Het kost dus wat minder tijd en aan het einde van je zwangerschap heb je een mooi opgemaakt en persoonlijk boekje.
Voor de Denen geen dagboek maar een blog
Een dagboek is natuurlijk heel privé. Je kunt er zelf voor kiezen of je het met iemand deelt of voor jezelf houdt. In Denemarken hebben vrouwen niet zoveel moeite met het delen van persoonlijke verhalen rondom de zwangerschap. Het is daar namelijk heel populair om een blog bij te houden! Hierin schrijven ze alles op zonder filter. Alle zwangerschapskwaaltjes worden in geuren en kleuren gedeeld op het internet.