5 tips om luieruitslag te voorkomen

5 tips om luieruitslag te voorkomen

Rode billen. Geïrriteerde, schrale of zelfs kapotte plekjes op de billen van je baby. Als ouder weet je als geen ander hoeveel last een dreumes kan hebben van luieruitslag. En dat terwijl luieruitslag met de juiste producten en manier van verzorgen makkelijk te voorkomen is. Lees onze vijf tips en je bent rode babybilletjes vanaf nu voor!

De vijf tips om luieruitslag te voorkomen:

1 Doe babyolie op je billendoekje
Krijg je bij het verschonen van je kindje de poep moeilijk van de billen? Ga dan niet boenen, maar doe wat extra babyolie op het billendoekje. Je zult zien: de poep laat zich makkelijker wegvegen, zonder dat je hard hoeft te wrijven en daarmee de babyhuid beschadigt.

2 Verschoon je kind op tijd
Het is belangrijk dat de billen niet te lang in aanraking komen met poep of plas. Ontlasting en urine hebben namelijk een hogere pH-waarde dan de huid, waardoor de barrièrelaag van de huid verstoord raakt, met mogelijk (schimmel)infecties, roodheid, uitdroging of kapotte huid tot gevolg.*

Heeft je kindje een natte of volle luier? Op naar de commode dus. Vooral voor een poepluier geldt: meteen verwisselen! Om je een richtlijn te geven; gemiddeld gebruik je voor een jonge baby zo’n 8 tot 10 luiers per dag. Op latere leeftijd worden dit er iets minder, namelijk 5 tot 7 per dag.

In een luier met top-dry laag, zoals de Bambo Nature babyluier, raakt de huid iets minder snel geïrriteerd door urine. Maar top-dry laag of niet: op tijd verschonen blijft belangrijk!

3 Gebruik producten zonder irriterende stoffen
Zeep of vochtige schoonmaakdoekjes met parfum doen de huid vaak meer kwaad dan goed. Deze stoffen kunnen de huid irriteren en uitdrogen, zeker als we het hebben over de jonge babyhuid waarvan de beschermlaag nog in ontwikkeling is. Een ander probleem met irriterende stoffen, is dat deze allergieën kunnen veroorzaken. Ook voor luiers geldt: je kunt het best kiezen voor luiers zonder parfum en lotions.

Maar hoe weet je of een product geen stoffen bevat die de huid kunnen irriteren? Het Asthma Allergy Nordic keurmerk helpt je hierbij. Wanneer een product dit keurmerk draagt weet je dat de kans op eczeem of huidirritatie minimaal is. De natuurvriendelijke luiers en huidverzorging van Bambo Nature zijn stuk voor stuk gecertificeerd met het Asthma Allergy Nordic keurmerk.

4 Smeer de schone huid in met beschermende crème
Niet zomaar elk zalfje is goed genoeg voor jouw baby. Bij een te laag vetgehalte drogen sommige beschermende crèmes de huid juist uit. Daarbij bevatten veel crèmes ingrediënten die minder geschikt zijn voor het tere babyhuidje. Denk bijvoorbeeld aan parfum en andere irriterende stoffen zoals conserveermiddelen.

De beste beschermende crème is een hydraterende crème met veel vet en zonder schadelijke stoffen. Bovendien laat hij een ademend beschermlaagje achter op de huid, zodat urine en ontlasting de huid niet aan kunnen tasten. Beschermende crème van Bambo Nature is bijvoorbeeld een goede en veilige keuze. Deze beschermende crème is dermatologisch getest, huid- en milieuvriendelijk en ondersteunt het natuurlijk herstellend vermogen van de babyhuid. Met deze natuurlijke, verzorgende crème hou je de huid van jouw kindje zeker weten zacht en gezond.

5 Laat je kindje soms met blote billen liggen
Baby’s - en daarmee ook hun ouders - worden blij van schone, droge billen. Het is dus goed om je kleintje af en toe in zijn of haar blote billen te laten trappelen, kruipen of rondlopen. Zo kan het vocht van de gebruikte babydoekjes of beschermende crème goed opdrogen en gaan de babybillen droog de nieuwe luier in.

Bonustip: let op bij verandering van voeding!
Als je baby vast voedsel zoals fruit, groentehapjes en boterhammen begint te eten, verandert de vorm en samenstelling van de ontlasting. Veranderingen in het dieet van je kindje kunnen ook de frequentie van ontlasting verhogen en diarree veroorzaken. Beide factoren kunnen leiden tot luieruitslag. Zelfs als je baby borstvoeding krijgt, kan een verandering van jouw menu soms luieruitslag veroorzaken. Wees dus even extra alert, dan krijgt luieruitslag bij jouw kindje geen kans.


* Diarree en ontlasting zijn zo slecht voor de huid doordat het enzymen bevat die de huid aantasten. Bij een hoge pH-waarde, zoals het geval bij ontlasting, worden deze enzymen actiever. Diarree bevat meer van deze enzymen dan normale ontlasting.
Terug naar blog